mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealne do barszczyku, bądź jako przekąska pierożki z kapustą i pieczarkami na spotkanie ze znajomymi.

Drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy olej, sól. Następnie dodajemy po trochu mąkę pszenną typ 450. zagniatamy ciasto. Mąkę dodajemy do momentu osiągnięcia ciasta o jednolitej konsystencji. Może nam jej pójść kilogram, trochę mniej , lub więcej zależy od mąki. Odkładamy na 30 minut do lodówki.Kapustę drobno kroimy , gotujemy do miękkości. Pieczarki podduszamy z solą i pieprzem i blenderujemy. Łączymy z kapustą odsączoną dokładnie.Ciasto dzielimy na 5 części i wałkujemy okrąg, dzielimy na 8 części, wykładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalik. Smarujemy jajkiem. Możemy posypać kminkiem. Ja z racji , że robiłem z małym pomocnikiem zmuszony zostałem do użycia posypki kolorowej.pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp ok 200 stopni. 
Drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami
ugotowana, drobno posiekana kapusta kiszona
Drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami
połączone ze sobą drożdze rozpuszczone w mleku z olejem
Drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami
gotowe ciasto, przed włożeniem do lodówki
Drożdżowe rogaliki z kapustą i grzybami
uformowane rogaliki posmarowane rozmąconym jajkiem