zosiunia57

zosiunia57

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Świąteczne wędzonki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to przepis na pyszną wielkanocną wędzoną kiełbasę.Świetnie smakuje na wielkanocnym stole.Wszystkie wędzonki możemy konsumować z chrzanem,majonezem,musztardą.Wędzoną szynkę pekluje się 2 tygodnie przed wędzeniem ,a kurczaka dzień przed wędzeniem.

Świąteczne wędzonki

Składniki:

Świąteczne wędzonki

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne wędzonki
Mięso zmielić na drobnych oczkach,dodać sól peklowaną i dobrze wymieszać,w szklanym naczyniu.Naczynie przykryć folią i włożyć na 1 dobę do lodówki.Następnie dodać wymieszane przyprawy i przetarty czosnek i dobrze wymieszać.Można dodać zimny bulion. Tak przygotowaną masę napychać do jelit.Następnie tę kiełbasę wędzimy ciepłym dymem około 4 godzin.Można ją warzyć w wodzie o temperaturze 75 stopni C przez około godzinę.