Sposób przygotowania:
Świąteczny domek z piernikaSzablon
Na kartce rozrysowuję szablon domku.
Ciasto
Masło roztapiam w rondelku, dodaję miód, cukier i przyprawę do piernika. Lekko studzę i mieszam z resztą składników. Zagniatam elastyczne ciasto i je rozwałkowuję. Przy pomocy wcześniej wykonanych szablonów , wycinam poszczególne elementy domku. Pamiętając o bałwanku i choince. Ostrożnie przenoszę je na blaszkę i piekę w temp,. 180 st, ok 15-20 minut.
Kiedy pierniki wystygną, przygotowuje karmel. W garnuszku roztapiam ok. 1 szklanki cukru. Przy pomocy łyżeczki sklejam poszczególne elementy domku. należy to szybko robić, bo karmel szybko zastyga. Domek dekoruję lukrem, przygotowanym z białka i pudru. Dekoruję ozdobami, ustawiam obok bałwanka i choinkę.