malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Świąteczny keks

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Keksa można zamrozić bo smakuje równie świetnie po rozmrożeniu. Zawsze piekę przed ważnymi okazjami, świetnie smakuje z mocną kawą lub kieliszkiem likieru kawowego.

Świąteczny keks

Składniki:

Świąteczny keks

 

  • 2 szklanki owoców kandyzowanych,
  • 1 kostka masła,
  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z cytryny,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej.

Sposób przygotowania:

Świąteczny keks
Masło miksujemy z cukrem i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Masa powinna być gładka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Dodajemy bakalie obtoczona w mące ziemniaczanej. Wciskamy sok z cytryny. Masę przekładamy do malej keksówki i pieczemy ciasto przez 50 minut w temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy.