Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Świąteczny keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, mocno bakaliowe ciasto, które będzie ozdobą świątecznego stołu.

Świąteczny keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny keks

 

  • 500g mąki + 1 łyżka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 200g cukru,
  • 250g masła,
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 50ml rumu,
  • 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego,
  • 400g bakalii i owoców kandyzowanych,
  • 3 łyżki mleka,
  • 16 łyżek cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego,
  • 200g kandyzowanych owoców do ozdoby

Sposób przygotowania:

Świąteczny keks
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Bakalie (rodzynki, suszone śliwki, suszona żurawina, owoce kandyzowane) wymieszać z łyżką mąki. Do miski włożyć masło i utrzeć je z cukrem na białą masę. Dodawać po jednym jajku i znów ucierać dokładnie do połączenia się składników. Mleko wymieszać z rumem i aromatem. Mąkę wymieszać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masła na przemian mleko i mąkę. Gdy składniki się połączą wmieszać bakalie. Masę przełożyć do keksówki (35x12cm) i piec około 70 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Mleko utrzeć z cukrem i aromatem aż powstanie lukier. Lukrem polać ciasto i posypać kandyzowanymi owocami. Smacznego :)
Świąteczny keks
Bakalię drobno kroimy i mieszamy z łyżką mąki.
Świąteczny keks
Masło cuieramy o białości z cukrem, dodajemy jajka.
Świąteczny keks
Gdy składniki się połączą wmieszać bakalie. Masę przełożyć do keksówki
Świąteczny keks
Mleko utrzeć z cukrem i aromatem aż powstanie lukier. Lukrem polać ciasto