Sposób przygotowania:
Świąteczny keksETAP 1
Bakalie kroimy na mniejsze części. Pokrojone łączymy z łyżką mąki. Pozostałą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
ETAP 2
Masło ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym do białości. Do utartego dodajemy stopniowo jajka.
ETAP 3
Do utartej masy dodajemy olejek pomarańczowy oraz mleko. Po połączeniu dodanych składników dodajemy do ciasta mąkę. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Do tak przygotowanego dodajemy bakalie. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
ETAP 4
Gotową masę keksową wykładamy na przygotowaną foremką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 175°C około 60 -70 minut do suchego patyczka.
Upieczony keks wyjmujemy i studzimy.
Przestudzony lukrujemy.
LUKIER:
Do wody dodajemy stopniowo cukier. Całość ucieramy do uzyskania lukru o pożądanej konsystencji. Gotowym polewamy ciasto. Wierzch posypujemy krojonymi orzechami. Gdy lukier zastygnie ciasto jest gotowe.
ciasteczka
Czekoladka 2