jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczny keks

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakaliowe ciasta mają to coś- coś co przyciąga, a nawet uzależnia. Keks bogaty w bakalie oczywiście najlepiej smakuje w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Można upiec go nieco wcześniej - im starszy tym lepszy!

Świąteczny keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny keks

Składniki(blaszka 36 x 11 cm

  • 500 gram mąki
  • bakalii (u mnie figi, morele, żurawina, rodzynki, śliwka kalifornijska, orzechy włoskie, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa),
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 250 gram masła,
  • 200 gram cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • 1 cukier waniliowy

 

LUKIER

  • 3 łyżki wody,
  • Około 1 szklanka cukru pudru,

Sposób przygotowania:

Świąteczny keks

ETAP 1

Świąteczny keks
przygotowujemy bakalie

Bakalie kroimy na mniejsze części. Pokrojone łączymy z łyżką mąki. Pozostałą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

ETAP 2

Świąteczny keks
jajka dodajemy do masła

Masło ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym do białości. Do utartego dodajemy stopniowo jajka.

ETAP 3

Świąteczny keks
bakalie łączymy z ciastem

Do utartej masy dodajemy olejek pomarańczowy oraz mleko. Po połączeniu dodanych składników dodajemy do ciasta mąkę. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Do tak przygotowanego dodajemy bakalie. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 4

Świąteczny keks
ciasto przekładamy na blaszkę

Gotową masę keksową wykładamy na przygotowaną foremką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 175°C około 60 -70 minut do suchego patyczka.
Upieczony keks wyjmujemy i studzimy.
Przestudzony lukrujemy.

LUKIER:

Świąteczny keks
sporządzamy lukier

Do wody dodajemy stopniowo cukier. Całość ucieramy do uzyskania lukru o pożądanej konsystencji. Gotowym polewamy ciasto. Wierzch posypujemy krojonymi orzechami. Gdy lukier zastygnie ciasto jest gotowe.