Sposób przygotowania:
Świąteczny kurczak Eliprzygotowanie czosnku
Czosnek obrać z łupinek i posiekać.
przygotowanie natki
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie masła
Do miski włożyć miękkie masło, czosnek i natkę pietruszki.
przygotowanie masła cd
Składniki masła czosnkowo - pietruszkowego wymieszać.
przygotowanie kurczaka
Pięć ząbków czosnku posiekać, dodać sól i rozetrzeć.
przygotowanie kurczaka cd
Skórę kurczaka na piersiach delikatnie oddzielić od mięsa i włożyć pod nią przygotowane .masło. Kurczaka natrzeć roztartym czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz. Pozostawić kurczaka w lodówce 2 godziny.
przygotowanie kurczaka cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w ósemki.
przygotowanie kurczaka cd
Na dno formy włożyć cebulę i resztę czosnku.
przygotowanie kurczaka cd
Kurczaka natrzeć przyprawą do drobiu i włożyć na stojąco do formy z kominkiem. Posmarować kurczaka olejem i piec przez około 2 godziny w piekarniku z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180 stopni ) nagrzanym do 160 stopni C.
Kurczaka polewać co jakiś czas wodą a później powstałym sosem. Po 2 godzinach podnieść temperaturę w piekarniku o 20 stopni i piec, aż kurczak się zrumieni. Cebulę i czosnek z powstałym sosem zmiksować.
Smacznego!
gusia1000