Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienita, delikatna w smaku zapiekanka ryżowa z serem oraz szparagami.Smakuje wyśmienicie na ciepło, podana z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Możemy podać ją także do pieczonych lub smażonych mięs czy ryb lub polać sosem koperkowym.

Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie

( keksówka 500ml) Ryżowy spód:

Serowe wypełnienie:

  • 100g tartego sera żółtego np. gouda
  • 50g tartej mozzarelli
  • 120g naturalnego sera camembert
  • 150ml maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 9 zielonych szparagów
  • masło + bułka tarta to wysmarowania keksówki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie
Ryżowy spód:

Ryż ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodać jajko oraz kaszę manną, wymieszać do powstania gęstej papki.

Masą ryżową wyłożyć spód oraz ścianki keksówki wysmarowanej masłem z bułką tartą.

Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Serowe wypełnienie:

Maślankę wymieszać z jajkiem oraz serami.

Doprawić suszonymi pomidorami, solą i pieprzem.

Ser camembert pokroić w grube plastry.

Z umytych szparagów odłamać zdrewniałe końce, z blanszować.

Do keksówki z podpieczonym ryżem wylać 1/3 masy serowej ułożyć 3 szparagi, czynność powtórzyć dwukrotnie.

Na wierzchu zapiekanki ułożyć plastry sera camembert.

Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie
Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie