Sposób przygotowania:
Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie
Ryżowy spód:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodać jajko oraz kaszę manną, wymieszać do powstania gęstej papki.
Masą ryżową wyłożyć spód oraz ścianki keksówki wysmarowanej masłem z bułką tartą.
Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Serowe wypełnienie:
Maślankę wymieszać z jajkiem oraz serami.
Doprawić suszonymi pomidorami, solą i pieprzem.
Ser camembert pokroić w grube plastry.
Z umytych szparagów odłamać zdrewniałe końce, z blanszować.
Do keksówki z podpieczonym ryżem wylać 1/3 masy serowej ułożyć 3 szparagi, czynność powtórzyć dwukrotnie.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć plastry sera camembert.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodać jajko oraz kaszę manną, wymieszać do powstania gęstej papki.
Masą ryżową wyłożyć spód oraz ścianki keksówki wysmarowanej masłem z bułką tartą.
Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Serowe wypełnienie:
Maślankę wymieszać z jajkiem oraz serami.
Doprawić suszonymi pomidorami, solą i pieprzem.
Ser camembert pokroić w grube plastry.
Z umytych szparagów odłamać zdrewniałe końce, z blanszować.
Do keksówki z podpieczonym ryżem wylać 1/3 masy serowej ułożyć 3 szparagi, czynność powtórzyć dwukrotnie.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć plastry sera camembert.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Netka