Sposób przygotowania:
Świąteczny piernikI
1.Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę oraz kakao i dokładnie mieszam.
II
2. Margarynę rozpuszczam i studzę. Śliwki suszone zalewam gorącą wodą i odstawiam na bok.
3. Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem razem cukrem, dodaję żółtka i przyprawę do piernika, chwilę miksuję.
III
4.Następnie cały czas miksując dodaję stopniowo na przemian pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margarynę, mleko, aż do wyczerpania składników.
IV
5.Na koniec ciasto łączę z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewam do formy.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
V
Po upieczeniu, układam na wierzch ciasta pokrojone drobno, wcześniej namoczone śliwki suszone.
VI
8. Czekolady dzielę na mniejsze kawałki, przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i pięć minut gotuję do chwili zagotowania.
9. Polewę z czekolady wylewam na śliwki suszone.
VII
10. Ciasto chłodzę w lodówce około godziny.
11. Gotowe, smacznego.
lukrowanepierniczki