SUPERPRZEPIS

Piernik staropolski

         
ocena: 4/5 głosów: 14
Piernik staropolski Więcej zdjęć (4)

Piernik staropolski jest bardzo smaczny, nie wymaga leżakowania, jest mięciutki. Często piekę go na święta Bożego Narodzenia, obowiązkowo musi być przełożony powidłami.

Składniki:

Piernik staropolski

 

  • 750 gram mąki pszennej
  • 400 gram miodu prawdziwego
  • 200 gram masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • Dodatkowo:
  • 400 gram powideł śliwkowych
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 50 gram posiekanych orzechów włoskich
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski
Miód i masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do ostudzenia. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, ostudzony miód z masłem, letnie mleko z sodą, wbijamy jaka. Ucieramy mikserem na gładką masę, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na trzy tygodnie.

Masę na piernik wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy na kilka godzin żeby się ociepliła. Przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, dzielimy na trzy równe części, wałkujemy na prostokąt , przekładamy do formy (16x29 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Ostudzone placki przekładamy powidłami, wierzch i boki smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Piernik staropolski
Ciasto po wyjęciu z lodówki, pozostawiamy żeby się ociepliło.
Piernik staropolski
Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy, przekąłdamy do foremek.
Piernik staropolski
Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi.

Tagi:

piernik ciasto