akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Piernik staropolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedyny w swoim rodzaju! Troszkę pracochłonny, wymaga sporo czasu. Leżakuje sobie 5 tygodni w lodówce i dopiero po tym czasie można go upiec. Wyborny!

Piernik staropolski

Składniki:

Piernik staropolski

Ciasto

 

  • 2 szkl cukru (dałam 1,5 szkl)

 

 

 

 

  • 1/2 szkl zimnego mleka 

 

  • 2 opakowania przyprawy do piernika (2x40 g)

 

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe do przełożenia

Polewa

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

  • 3 kopiaste łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski

Ciasto

Masło, miód i cukier podgrzewać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Ostudzoną mieszankę przelać do miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić. Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem. Garnek z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i umieścić w lodówce na 5 tygodni.

ETAP 2:

Piernik należy upiec na tydzień przed świętami, by zdążył zmięknąć. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy i nie będzie konieczne użycie dodatkowej mąki do podsypywania) Rozwałkować na wielkość dużej, płaskiej blachy z piekarnika. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nich poszczególne części ciasta dociskamy na bokach i w razie potrzeby, obciąć ich nadmiar tak, by każdy rozwałkowany placek był takich samych wymiarów. Placki wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piec przez 15-20 minut (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, korzenny zapach) Po tym czasie odstawić placki na blaszce do lekkiego ostudzenia, by stwardniały. Następnie ostrożnie ściągnąć wraz z papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Placki ciasta można piec za jednym razem, lub po kolei. Jeśli korzystamy z drugiej możliwości ważne, by ciasta, które w danej chwili nie są pieczone były przechowywane w lodówce. Upieczone placki przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (nie w lodówce!)

ETAP 3:

Na 3 dni przed Wigilią placki przełożyć powidłami i obciążyć, np. blachą z piekarnika lub książkami. Po kilku godzinach piernik przekroić na 3 długie pasy równej wielkości. Każdy z nich zawinąć w ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Do 24 grudnia przechowywać w chłodnym miejscu. W Wigilijny poranek wszystkie piernika oblać polewą czekoladową. W tym celu mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao, dobrze wymieszać. Dodatkowo pierniki można posypać, np. posiekanymi orzechami. Odstawić do zastygnięcia polewy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego! (inspiracja; Gotuję bo lubię)


Tagi:

piernik ciasto