Sposób przygotowania:
Piernik staropolski (długo dojrzewający)Wykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą.
Do garnka wkładamy masło cukier i miód. Rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki. Miksujemy składniki.
Jaja wbijamy i dalej miksujemy. Dodajemy sól, imbir, gałę muszkatową, goździki i cynamon, miksujemy.
Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone śliwki). Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski,zawijamy ja w folię spożywczą i do lodówki.( Nastawiłam je na początku listopada). Dziś mamy 19 grudnia więc czas na upieczenie piernika.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto z miski i pieczemy koło godziny w 170 stopniach. Po upieczeniu kroje piernik na 3 równe części( odmierzyłam sobie linijką).
Każdą cześć pokroiłam na trzy blaty. Kremem z toffi smaruje piernik i składam, następny smaruje nadzieniem wiśniowym, wierzch i boki również, dekoruje akurat tym co mam pod ręką.
Po udekorowaniu zawijam w folię spożywczą i tak trzymam do samej Wigilii.