lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernik staropolski (długo dojrzewający)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kochani dziś wam zaprezentuje piernik staropolski, nastawiłam go na początku listopada, a dziś piekę.Z tej porcji wychudzą trzy pierniki, a więc i można jeden komuś podarować.

Piernik staropolski  (długo dojrzewający) Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Piernik staropolski (długo dojrzewający)

Składniki:

 

  • Dodatkowo:
  • krem z toffi
  • nadzienie wiśniowe
  • posypka maczek ciemna
  • dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski (długo dojrzewający)

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą.

Do garnka wkładamy masło cukier i miód. Rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki. Miksujemy składniki.
Jaja wbijamy i dalej miksujemy. Dodajemy sól, imbir, gałę muszkatową, goździki i cynamon, miksujemy.

Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone śliwki). Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski,zawijamy ja w folię spożywczą i do lodówki.( Nastawiłam je na początku listopada). Dziś mamy 19 grudnia więc czas na upieczenie piernika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto z miski i pieczemy koło godziny w 170 stopniach. Po upieczeniu kroje piernik na 3 równe części( odmierzyłam sobie linijką).

Każdą cześć pokroiłam na trzy blaty. Kremem z toffi smaruje piernik i składam, następny smaruje nadzieniem wiśniowym, wierzch i boki również, dekoruje akurat tym co mam pod ręką.

Po udekorowaniu zawijam w folię spożywczą i tak trzymam do samej Wigilii.

Piernik staropolski  (długodojrzewający )
Wszystkie składniki połączone przekładamy do szklanej misy i wstawiamy do lodówki na około 2 miesiące.
Piernik staropolski  (długodojrzewający )
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto z miski i pieczemy koło godziny w 170 stopniach.
Piernik staropolski  (długodojrzewający )
Po upieczeniu kroje piernik na 3 równe części( odmierzyłam sobie linijką). Każdą cześć pokroiłam na trzy blaty.
Piernik staropolski  (długodojrzewający )
Kremem z toffi smaruje piernik i składam .
Piernik staropolski  (długodojrzewający )
Wierzch i boki również, dekoruje akurat tym co mam pod ręką. Po udekorowaniu zawijam w folię spożywczą i tak trzymam do samej Wigilii.