Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Świąteczny "piernik" buraczany bez cukru

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotny mięciutki piernik na bazie ugotowanych czerwonych buraczków z dodatkiem ksilitolu. Smakuje rewelacyjnie a do tego jest zdrowszy od tradycyjnego piernika.

Świąteczny "piernik" buraczany bez cukru

Składniki:

Świąteczny "piernik" buraczany bez cukru

 

  • 50 dag ugotowanych czerwonych buraczków zmiksowanych na gładko
  • 5 dag ksilitolu
  • 4 jajka
  • 8 dag oleju
  • 30 dag mąki orkiszowej do wypieków
  • 1 gorzka czekolada posiekana drobno
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Świąteczny "piernik" buraczany bez cukru

Przygotowanie ciasta:

Świąteczny piernik buraczany bez cukru
Do ciasta na samym końcu dodajemy posiekaną gorzką czekoladęę

Jajka ubijamy z ksilitolem. Ciągle ubijając wlewamy stopniowo olej,wystudzone zmiksowane czerwone buraczki. Zmniejszając obroty miksera dodajemy pozostałe składniki,na samym końcu mieszamy z posiekaną gorzką czekoladą.

Pieczenie piernika:

Świąteczny piernik buraczany bez cukru
Przygotowane ciasto na piernik przekładamy do dwóch małych foremek keksowych

Przygotowane ciasto wlewamy do dwóch małych foremek keksowych.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 50 min. do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Etap końcowy:

Świąteczny piernik buraczany bez cukru
Po upieczeniu wyciągamy piernik z piekarnika

Po upieczeniu wyciągamy piernik z piekarnika i studzimy.
Dekorujemy według uznania.