Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Piernik korzenny z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczny piernik ma niepowtarzalny smak i w trybie natychmiastowym znika z talerzyków, polecam!

Piernik korzenny z polewą czekoladową

Składniki:

Piernik korzenny z polewą czekoladową

 

  • NA BLACHĘ KEKSÓWKĘ potrzebujemy:

 

  • Piernik:
  • 150g margaryny
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka wody
  • 3 łyżki miodu (ja używam naturalnego lipowego, bo po sztucznych mąż ma zgagę...)
  • szczypta cynamonu, imbiru, kolendry i gałki muszkatołowej (można również użyć gotowych przypraw korzennych)

 

  • Polewa czekoladowa (przepis wyszukany kiedyś w Internecie):
  • po 4 łyżki mleka, masła, cukru i kakao

Sposób przygotowania:

Piernik korzenny z polewą czekoladową
1. Wyjąć margarynę i jajka z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Przygotować pozostałe składniki, włączyć piekarnik na 160'C. 2. Margarynę ucierać z cukrem, dodać jajka, łyżkę zimnej wody i pół szklanki śmietany. 3. Mąkę wymieszać z sodą, dodać partiami do ciasta. 4. Na koniec, gdy już masa jest jednolicie wymieszana dodać pozostałe składniki: miód, kakao i przyprawy. 5. Blachę posmarować tłuszczem i podsypać mąką, przelać ciasto i piec ok 1 godziny (z nawiewem) 6. Gdy już w całym domu pachnie piernikiem przygotować polewę - mleko zagotować, dodać masło, cukier i kakao, dokładnie wymieszać i gotować do czasu, gdy czekolada zgęstnieje (ok. 5 min) 7. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest już upieczony w środku. Gotowy wyjąć z piekarnika, chwilkę odczekać aż odparuje, po czym zalać lekko tężejącą czekoladą (gdyby za bardzo zgęstniała, wystarczy po prostu lekko ją podgrzać :) Pienik można dodatkowo posypać drobno posiekanymi orzechami. Polecam!