Sposób przygotowania:
Piernik korzenny z polewą czekoladową
1. Wyjąć margarynę i jajka z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Przygotować pozostałe składniki, włączyć piekarnik na 160'C. 2. Margarynę ucierać z cukrem, dodać jajka, łyżkę zimnej wody i pół szklanki śmietany. 3. Mąkę wymieszać z sodą, dodać partiami do ciasta. 4. Na koniec, gdy już masa jest jednolicie wymieszana dodać pozostałe składniki: miód, kakao i przyprawy. 5. Blachę posmarować tłuszczem i podsypać mąką, przelać ciasto i piec ok 1 godziny (z nawiewem) 6. Gdy już w całym domu pachnie piernikiem przygotować polewę - mleko zagotować, dodać masło, cukier i kakao, dokładnie wymieszać i gotować do czasu, gdy czekolada zgęstnieje (ok. 5 min) 7. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest już upieczony w środku. Gotowy wyjąć z piekarnika, chwilkę odczekać aż odparuje, po czym zalać lekko tężejącą czekoladą (gdyby za bardzo zgęstniała, wystarczy po prostu lekko ją podgrzać :) Pienik można dodatkowo posypać drobno posiekanymi orzechami. Polecam!