Sposób przygotowania:
Piernik staropolski z powidłami i polewą
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, mieszając cały czas, następnie ostudzić. Do miski przełożyć mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę do piernika, wymieszać. Do ciasta dodać jajka, mleko oraz stopniowo ostudzoną masę. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do np. kamionkowej. Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce. (Ja ciasto zafoliowałam i trzymałam w lodówce). Ciasto powinno leżakować ok. 5 tygodni. Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, rozwałkować na grubość ok. 8mm. Przełożyć do blachy o wym. 25x35cm. Placki piec ok. 15-20 min. w 180st. C. Ostudzić ciasto. (Ja piekłam dwa placki, następnie odkroiłam z każdego z nich 1/3 i utworzyłam trzecią-środkową warstwę). Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i obciążyć np. deską do krojenia, odstawić do na 2 -3 dni. Piernik polać np. polewą czekoladową.