Sposób przygotowania:
Piernikowy sernik czekoladowy z gruszkami
Spód: Na spód tortownicy (śr. 22 cm) wykładamy papier do pieczenia, a z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową. Pokruszone ciastka wrzucamy do blendera, dodajemy rozpuszczone masło, kakao i przyprawę do piernika, chwilę blendujemy, aż do połączenia składników.Następnie wysypujemy do formy, uklepujemy i wstawiamy do lodówki. Masa serowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy do ostygnięcia. Ser przekładamy do miski, wbijamy jaja, proszek budyniowy, cukier, przyprawę i ostudzone kakao i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Następnie wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy krótko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.Gruszki obieramy, wydrążamy i wciskamy w masę serową. Tortownicę z ciastem wkładamy do większej formy i wlewamy wrzątek do połowy jej wysokości / lub wstawiamy naczynie z wrzątkiem na najniższą półkę. Piec w 170 stopniach przez 60 - 70 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki. Polewa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wlewamy śmietanę, mieszamy, aż zrobi się błyszcząca i polewamy sernik. Smacznego :)