Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mięciutki piernik czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie przepadam za piernikiem staropolskim. Wolę takie mięciutkie pierniki. Z dodatkiem czekolady chętnie jemy nie tylko w święta :)

Mięciutki piernik czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięciutki piernik czekoladowy

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Mięciutki piernik czekoladowy
Jajka i cukier ubić na puszystą białą masę. Następnie dodać miód i ubić ponownie. Wlewać olej wąską stróżką, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Na zmianę z jogurtem dodawać do misy, miksować na wolnych obrotach.Czekoladę posiekać niedbale. Wsypać do ciasta i wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy (10x20cm( wyścielonej papierem. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce. 
Mięciutki piernik czekoladowy
Jajka i cukier ubić na puszystą białą masę. Następnie dodać miód i ubić ponownie. Wlewać olej wąską stróżką, cały czas miksując.
Mięciutki piernik czekoladowy
Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Na zmianę z jogurtem dodawać do misy, miksować na wolnych obrotach.
Mięciutki piernik czekoladowy
Czekoladę posiekać niedbale. Wsypać do ciasta i wymieszać łyżką.
Mięciutki piernik czekoladowy
Masę przełożyć do formy (10x20cm( wyścielonej papierem. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce