zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Świąteczny smażony dorsz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny smażony na oleju dorsz

Świąteczny smażony dorsz

Składniki:

Świąteczny smażony dorsz

 

  • 1,5 kg filetów z dorsza
  • 4 czubate łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Świąteczny smażony dorsz
Rybę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Skropić dorsza sokiem z cytryny. Oprószyć rybę wszystkimi przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Filety z dorsza obtoczyć dokładnie w mące z obu stron. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na rumiano z każdej strony. Usmażone ryby można ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika. Podawać na ciepło.