mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Świderki w bazyliowo-pietruszkym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sosik jest wspaniały, mocno aromatyczny, idealnie komponujący się z makaronem. Aby było bardziej kolorowo dodałam półplasterki pomidorków:)

Świderki w bazyliowo-pietruszkym pesto

Składniki:

Świderki w bazyliowo-pietruszkym pesto

 

  • Pesto:

 

  • 1 i 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki świeżej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki parmezanu

 

  • Dodatkowo:

 

  • 20 -25 dag makaronu (dowolny kształt)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidorki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Świderki w bazyliowo-pietruszkym pesto
Świderki ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Wszystkie składniki na pesto zmielić razem, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej oliwy. Jogurt (śmietanę) wymieszać z pesto, a następnie dodać do makaronu (nie może być gorący!). Pomidorki pokroić na półplasterki i dodać do makaronu.