Sposób przygotowania:
Świderki w ogórkowo-śmietanowym sosieEtap 1
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
Etap 2
Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Etap 3
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle.
Etap 4
Ogórka odcisnąć z nadmiaru płynu (nie wylewać go, można go użyć później zamiast wody lub dodać do koktajlu), dodać do cebuli. Dodać też czosnek granulowany, trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, często mieszając, aż ogórek zmięknie.
Etap 5
Do ogórka dodać mięso. Smażyć, cały czas mieszając, aż mięso się zetnie.
Etap 6
Wszystko oprószyć mąką, szybko wymieszać.
Etap 7
Dodać śmietanę i pół szklanki wody (lub płyn odciśnięty z ogórka). Wymieszać, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Etap 8
Koperek posiekać, dodać do sosu, wymieszać.
Etap 9
Do sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać.
Etap 10
Podzielić na porcje i podawać.
Marika-
Magdalena88