Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Świderki w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Błyskawiczny pomysł na obiad i fajny sposób na utylizację resztek serów, które zalegają nam w lodówce. Idealnym uzupełnieniem całości są, nadające potrawie orzeźwienia, świeże pomidory.

Świderki w sosie serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki w sosie serowym

 

 

Sposób przygotowania:

Świderki w sosie serowym
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W garnku o szerokim dnie przygotowujemy beszamel- roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie na niewielkim ogniu cały czas mieszając dolewamy stopniowo mleko- najlepiej użyć do tego miotełki. Kiedy sos będzie gładki i zgęstnieje, ściągamy go z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy starty ser i całość mieszamy. Sosem zalewamy makaron. Podajemy ze świeżymi pomidorami pokrojonymi w cienkie plasterki. Smacznego!
Świderki w sosie serowym
Etap 1 Świderki w sosie serowym- przygotowanie beszamelu
Świderki w sosie serowym
Etap 2 Świderki w sosie serowym- doprawianie sosu
Świderki w sosie serowym
Etap 3 Świderki w sosie serowym - łaczenie sosu z makaronem
Świderki w sosie serowym
Etap 4 Świderki w sosie serowym- gotowa potrawa

Tagi:

makaron sery ser