Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Świderki w sosie a'la bolognese z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad. Do swojego dania wybrałam makaron świderki z pełnego ziarna.

Świderki w sosie a'la bolognese z warzywami

Składniki:

Świderki w sosie a'la bolognese z warzywami

 

  • 400 g makaronu świderki z pełnego ziarna
  • 400 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej
  • 1 papryka żółta
  • kawałek cukinii
  • 1 cebula
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • parmezan - płatki

Sposób przygotowania:

Świderki w sosie a'la bolognese z warzywami

ETAP 1:

Świderki w sosie a'la bolognese z warzywami
Warzywa smażymy na oliwie. Dodajemy mięso mielone.

Warzywa myjemy. Obraną cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na oliwie do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Smażymy, dodajemy sól i pieprz.

ETAP 2:

Świderki w sosie a'la bolognese z warzywami
Do warzyw i mięsa dodajemy passatę pomidorową.

Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy suszone zioła. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści. Sos doprawiamy do smaku.
W międzyczasie gotujemy makaron. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
Każdą porcję dania posypujemy płatkami parmezanu.