Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1112]

Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i bardzo pożywny wegetariański gulasz z dużą ilością warzyw. Z dodatkiem czerwonej soczewicy.

Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw
Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie wsypujemy do garnka i wlewamy 1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Pod koniec solimy.

W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pora pokrojonego w półplasterki i podsmażamy przez kilka minut

Marchewkę kroimy kostkę, dodajemy do pora i podsmażamy 5 minut.

Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w grubą kostkę, selera naciowego w plasterki. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przyprawy. Wlewamy 1,25 litra wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut.

Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawiamy gulasz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw
Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie wsypujemy do garnka i wlewamy 1,5 litra wody.
Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw
Marchewkę kroimy kostkę, dodajemy do pora i podsmażamy 5 minut.
Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw
Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w grubą kostkę.
Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw
Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut.