Sposób przygotowania:
Gulasz z czerwonej soczewicy i warzyw
Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie wsypujemy do garnka i wlewamy 1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Pod koniec solimy.
W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pora pokrojonego w półplasterki i podsmażamy przez kilka minut
Marchewkę kroimy kostkę, dodajemy do pora i podsmażamy 5 minut.
Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w grubą kostkę, selera naciowego w plasterki. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przyprawy. Wlewamy 1,25 litra wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut.
Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawiamy gulasz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pora pokrojonego w półplasterki i podsmażamy przez kilka minut
Marchewkę kroimy kostkę, dodajemy do pora i podsmażamy 5 minut.
Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w grubą kostkę, selera naciowego w plasterki. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przyprawy. Wlewamy 1,25 litra wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut.
Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i przyprawiamy gulasz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.