kissandra

kissandra

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Świderki z pieczarkami i boczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój mąż nie jada ryb, więc gdy sobie robię makaron z tuńczykiem on dostaje wersję z boczkiem lub kiełbaską.

Świderki z pieczarkami i boczkiem

Składniki:

Świderki z pieczarkami i boczkiem

 

  • Makaron np:świderki
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 4 grube plastry boczku, wędzonego, albo pieczonego, ewentualnie kiełbasa cienka
  • ser żółty
  • olej
  • sól
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Świderki z pieczarkami i boczkiem
Makaron gotujemy na sposób al dente w osolonej wodzie,pieczarki kroimy w ćwierć plasterki, cebulę w półkrążki, Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną polaną olejem patelnię, następnie dorzucamy cebulę i smażymy do miękkości, do smaku solimy. Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki i smażymy osobno na patelni.Ser żółty ścieramy na tarce. Makaron wykładamy na talerz, na niego kładziemy usmażone pieczarki z cebulką i boczek, posypujemy startym żółtym serem i polewamy ketchupem. Smacznego!