szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Świderki z sosem z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie piątkowe danie obiadowe.

Świderki z sosem z tuńczykiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świderki z sosem z tuńczykiem

 

  • 100 g makaronu razowego świderki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Świderki z sosem z tuńczykiem
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, do niej przeciskamy przez praskę czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy ok 10 minut cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Przecier pomidorowy łączymy z 2 szklankami wody i wlewamy na patelnię, smażymy 5 minut całośc. Paprykę kroimy w grubą kostkę i dokłądamy na patelnie. Smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy jeszcze ok 5 minut mieszając. Gotowy sos łączymy z makaronem. Gotowe!!
Świderki z sosem z tuńczykiem
Przygotowane wszystkie składniki, makaron, tuńczyk, warzywa i przyprawy.
Świderki z sosem z tuńczykiem
Tuńczyka odsączamy z zalewy, a cebulę kroimy w grubą kostkę.

Tagi:

makaron sosy