Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Świderki z tuńczykiem i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny makaron świderki z aromatycznym tuńczykiem i zielonym groszkiem, mała odmiana dla makaronów z typowym mięsnym sosem

Świderki z tuńczykiem i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z tuńczykiem i groszkiem

 

  • 2 porcje:
  • 300g makaronu świderki
  • 1 puszka tuńczyka ( w kawałkach w sosie własnym)
  • 1 puszka na raz zielonego groszku Bonduelle
  • 1/2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • odrobina chili do wyostrzenia smaku

Sposób przygotowania:

Świderki z tuńczykiem i groszkiem
Makaron gotujemy około 10min w posolonej wodzie z łyżką oliwy. Na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmażamy cebulkę z odrobiną chili. Groszek płukamy pod zimną wodą i wsypujemy na patelnię. Dodajemy 1/3 szklanki wody. Smażymy około 5min. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko razem mieszamy. Po chwili dołączamy tuńczyka (bardzo ważne by tuńczyk był w KAWAŁKACH , żeby danie miało wyrazisty smak). Na patelnię przekładamy makaron wszystko razem delikatnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Podajemy gorące. Smacznego!!
Świderki z tuńczykiem i groszkiem
na patelni podsmażamy cebulkę z zielonym groszkiem i odrobiną wody
Świderki z tuńczykiem i groszkiem
dodajemy pomidory z puszki w kawalkach
Świderki z tuńczykiem i groszkiem
przekładamy tuńczyka , delikatnie mieszamy
Świderki z tuńczykiem i groszkiem
na końcu nakładamy makaron , zdejmujemy z ognia i mieszamy