aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Świderkowe łazanki pod serową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warstwowe łazanki pieczone w piekarniku pod lekko ciągnącą serową pierzynką. Jest to wersja trochę urozmaicająca dla tradycyjnych łazanek.

Świderkowe łazanki pod serową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderkowe łazanki pod serową pierzynką

 

 

Sposób przygotowania:

Świderkowe łazanki pod serową pierzynką
Kapustę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do odsączenia. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na gorący olej i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody z pieczarek. Do gotowych pieczarek wrzucamy odsączoną i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. W razie potrzeby ponownie przyprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 świderek. Na makaron wykładamy połowę kapusty z pieczarkami i cebulą. na kapustę ponownie makaron. Na makaron drugą część kapusty. Na wierzch pozostałą część makaronu. Na wierzchu układamy paseczki sera tworząc kratkę. Łazanki wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160C. 
Świderkowe łazanki pod serową pierzynką
Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki i razem smażymy.
Świderkowe łazanki pod serową pierzynką
Do usmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy ugotowaną i pokrojoną kapustę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Świderkowe łazanki pod serową pierzynką
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo makaron i kapustę z pieczarkami i cebulą.
Świderkowe łazanki pod serową pierzynką
Na wierzchu układamy kawałki sera tworząc kratkę. Zapiekamy 20 minut.

Tagi:

makaron sery ser