Sposób przygotowania:
Świderkowe łazanki pod serową pierzynką
Kapustę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do odsączenia. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na gorący olej i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody z pieczarek. Do gotowych pieczarek wrzucamy odsączoną i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. W razie potrzeby ponownie przyprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 świderek. Na makaron wykładamy połowę kapusty z pieczarkami i cebulą. na kapustę ponownie makaron. Na makaron drugą część kapusty. Na wierzch pozostałą część makaronu. Na wierzchu układamy paseczki sera tworząc kratkę. Łazanki wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160C.