Sposób przygotowania:
Świdnicka szarlotka na jesienne dni
Przygotowanie: Obrać jabłka i zetrzeć na dużej tarce, podsmażyć w garnku z łyżką cukru, podlewając wodą. Dodać cynamon i rodzynki Świdnicki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia Świdnicki, przesiekać z nią masło, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy Świdnicki, śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać bułką tartą, wyłożyć na niej jedną część ciasta i przełożyć masą z jabłek. Przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Przyprawy do ciast i bakalie Świdnicki doskonale nadają się do różnego rodzaju wypieków i deserów, aromatyczny cynamon Świdnicki nadaje im charakterystycznego smaku a słodkie rodzynki dodatkowo je wzbogacają. Do spulchnienia ciasta można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej Świdnicki a dla pięknego aromatu, zamiast trudnodostępnych i drogich lasek wanilii wystarczy użyć cukru waniliowego Świdnicki.