jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Święconka Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taką zupkę tradycyjnie przygotowuję co roku na Święta Wielkanocne. Dodaję do niej kiełbasę wiejską, boczek, szynkę, jajka i chrzan - przeważnie wszystko to co było święcone.

Święconka Wielkanocna Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Święconka Wielkanocna

 

  • serwatka 1,5 litra
  • woda 500 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełbasa wiejska 300 g
  • szynka 150 g
  • boczek 150 g
  • jajka 3 szt.
  • majeranek 1 łyżeczka
  • chrzan tarty 2 łyżeczki mniej więcej

Sposób przygotowania:

Święconka Wielkanocna
Serwatkę wlać do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i wody około 500 ml. Zagotować i dołożyć pokrojone wędliny w plasterki - czyli kiełbasę wiejską, boczek i szynkę. Gotować na wolnym ogniu, przyprawić do smaku pieprzem solą i dodać chrzanu według upodobania jakie chcemy ostre.

Jajka ugotować na twardo i obrane, pokrojone w małe kawałki dołożyć do zupy.

Gotować jeszcze chwilę około 10 minut, dodać majeranku i nalewać na talerze.
Święconka Wielkanocna
Przygotować wędliny i boczek, jajko ugotować na twardo
Święconka Wielkanocna
Do garnka wlać serwatkę i dolać trochę wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie
Święconka Wielkanocna
Zgotować i do tego dołożyć węliny pokrojone w plasterki
Święconka Wielkanocna
Jajka ugotowane na twardo i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki i dodać do zupy
Święconka Wielkanocna
Przy końcu gotowania dodać starty chrzan, ilość według upodpbania
Święconka Wielkanocna
Zagotować i przyprawić do smaku