Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Kartoflanka z chrzanem i czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta, ale pełna smaku zupa, łącząca delikatność i element ostrości. Rozgrzewająca, sycąca, stanowczo jesienna.

Kartoflanka z chrzanem i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Kartoflanka z chrzanem i czosnkiem niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z chrzanem i czosnkiem niedźwiedzim
Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe i ziele angielskie, gotuję razem pod przykryciem.

Obrane ziemniaki kroję w kostkę, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju i smażę do lekkiego zarumienienia (mają być miękkie). Wtedy przekładam je do garnka a na tłuszcz po smażeniu wrzucam posiekaną drobno cebulę.

Gdy ta się zeszkli, oprószam ją mąką i jeszcze przez chwilę smażę, mieszając. Przekładam cebulę do garnka, di zupy dodaję czosnek niedźwiedzi, doprawiam solą, pieprzem i chrzanem.

Dodaję też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, lekko zakwaszam całość octem lub sokiem z cytryny. Gotuję jeszcze chwilę.

Podaję z grzankami. 

Tagi:

zupa warzywa