Sposób przygotowania:
Kartoflanka z chrzanem i czosnkiem niedźwiedzim
Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe i ziele angielskie, gotuję razem pod przykryciem.
Obrane ziemniaki kroję w kostkę, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju i smażę do lekkiego zarumienienia (mają być miękkie). Wtedy przekładam je do garnka a na tłuszcz po smażeniu wrzucam posiekaną drobno cebulę.
Gdy ta się zeszkli, oprószam ją mąką i jeszcze przez chwilę smażę, mieszając. Przekładam cebulę do garnka, di zupy dodaję czosnek niedźwiedzi, doprawiam solą, pieprzem i chrzanem.
Dodaję też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, lekko zakwaszam całość octem lub sokiem z cytryny. Gotuję jeszcze chwilę.
Podaję z grzankami.
Obrane ziemniaki kroję w kostkę, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju i smażę do lekkiego zarumienienia (mają być miękkie). Wtedy przekładam je do garnka a na tłuszcz po smażeniu wrzucam posiekaną drobno cebulę.
Gdy ta się zeszkli, oprószam ją mąką i jeszcze przez chwilę smażę, mieszając. Przekładam cebulę do garnka, di zupy dodaję czosnek niedźwiedzi, doprawiam solą, pieprzem i chrzanem.
Dodaję też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, lekko zakwaszam całość octem lub sokiem z cytryny. Gotuję jeszcze chwilę.
Podaję z grzankami.