Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Barszcz czerwony z chrzanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Barszcz czerwony z dodatkiem chrzanu i śmietany to smaczna i popularna zupa. Można ją podawać z jajkiem na twardo lub ziemniakami i usmażonym wędzonym boczkiem.

Barszcz czerwony z chrzanem

Składniki:

Barszcz czerwony z chrzanem

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z chrzanem

ETAP 1:

Barszcz czerwony z chrzanem
Wszystkie warzywa obrać i zetrzeć na tarce.

Obrane buraki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej.

ETAP 2:

Barszcz czerwony z chrzanem
Warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i gotować.

Wlać 1,5 l wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele i gotować około 20 minut.

ETAP 3:

Barszcz czerwony z chrzanem
Do warzyw dodać posiekany por i resztę składników.

Następnie dodać pokrojony por, posiekany czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, lubczyk, gotować przez 10 minut.

ETAP 4:

Barszcz czerwony z chrzanem
Zupę połaczyć z tartym chrzanem i mąką, zagotować.

Mleko wymieszać z mąką, połączyć z zupą, dodać chrzan, zagotować, wymieszać ze śmietaną.