Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kwaśny żur z kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, słodka,bita śmietanka z delikatnym chrzanem i pikantnym, świeżo mielonym,kolorowym pieprzem tworzą wspaniałą , świąteczną zupę której każdy z chęcią zapragnie spróbować.

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

Żur:

  • 500g. boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 biała część pora
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 suszone grzybki
  • 4 liście laurowe
  • 5 kule ziela angielskiego
  • 500g. białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • olej lub smalec do smażenia
  • 0,5l. zakwasu na żur ( najlepiej domowego)
  • 1 łyżka chrzanu śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • sól,pieprz

Chrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki chrzanu śmietankowego
  • 1 łyżka świeżo mielonego kolorowego pieprzu

Dodatkowo:

  • Jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

Żur:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

Warzywa obrać umyć, umieścić w garnku.

Dołożyć boczek,suszone grzyby, liście laurowe,ziele angielskie i natkę.

Składniki zalać ok.2,5l. wody.

Gotować na wolnym ogniu 45 min.

Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.

ETAP 2:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

W między czasie cebulę oraz ugotowany w wywarze boczek pokroić w kostkę, białą kiełbasę w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej/smalec zeszklić cebulę, dodać kiełbasę oraz boczek.

Smażyć na rumiano.

ETAP 3:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

Ugotowaną marchew pokroić w plasterki.

ETAP 4:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

Wywar wstawić na gaz dodać mięso wraz z marchewką.

ETAP 5:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

Zakwas wymieszać z chrzanem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, wlać do garnka z zupą.

ETAP 6:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

Żurek doprawić majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.

Chrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem:

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzem

Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu aż zacznie sztywnieć, dodać chrzan oraz kolorowy pieprz, zmiksować.

ETAP 8:

Do półmisków wlać porcję zupy, ułożyć jajko oraz 1-2 łyżki chrzanowej śmietanki.

Podawać ze świeżym pieczywem lub solo.