Sposób przygotowania:
Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i pieprzemŻur:
Warzywa obrać umyć, umieścić w garnku.
Dołożyć boczek,suszone grzyby, liście laurowe,ziele angielskie i natkę.
Składniki zalać ok.2,5l. wody.
Gotować na wolnym ogniu 45 min.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.
ETAP 2:
W między czasie cebulę oraz ugotowany w wywarze boczek pokroić w kostkę, białą kiełbasę w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej/smalec zeszklić cebulę, dodać kiełbasę oraz boczek.
Smażyć na rumiano.
ETAP 3:
Ugotowaną marchew pokroić w plasterki.
ETAP 4:
Wywar wstawić na gaz dodać mięso wraz z marchewką.
ETAP 5:
Zakwas wymieszać z chrzanem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, wlać do garnka z zupą.
ETAP 6:
Żurek doprawić majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.
Chrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem:
Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu aż zacznie sztywnieć, dodać chrzan oraz kolorowy pieprz, zmiksować.
ETAP 8:
Do półmisków wlać porcję zupy, ułożyć jajko oraz 1-2 łyżki chrzanowej śmietanki.
Podawać ze świeżym pieczywem lub solo.