Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jest to tradycyjne danie bułgarskie. Najczęściej podaje się je chlebem, którym wyciera się resztki pysznego, słodkiego sosu. Podawana jest w specjalnym glinianym naczyniu. Na pewno pokochacie jej smak tak jak ja :)

Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku

 

  • 500g szynki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 2 duże pory,
  • 2 marchewki,
  • 1 liść laurowy,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 pęczka natki
  • MARYNATA:
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku
Mięso kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i je obsmażamy. Dodajemy marchewkę, smażymy kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso z marchewką i odstawiamy na 1 godzinę. Pora kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy pora i cebulę, dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlewamy jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawiamy je do smaku. powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podajemy z ryżem lub pieczywem, ziemniakami. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.
Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku
W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku
ak przygotowaną marynatą zalewamy mięso z marchewką i odstawiamy na 1 godzinę.
Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku
Pora kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy pora i cebulę,
Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku
Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa.