Sposób przygotowania:
Kawarma-wieprzowina duszona w porach po bułgarsku
Mięso kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i je obsmażamy. Dodajemy marchewkę, smażymy kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso z marchewką i odstawiamy na 1 godzinę. Pora kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy pora i cebulę, dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlewamy jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawiamy je do smaku. powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podajemy z ryżem lub pieczywem, ziemniakami. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.