BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Słodko - kwaśna kapusta czerwona do obiadu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczną kapustę czerwoną przygotowaną na słodko - kwaśno. Kapusta tak przygotowana smakuje całej mojej rodzince a także moim znajomym.

Słodko - kwaśna kapusta czerwona do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko - kwaśna kapusta czerwona do obiadu

 

  • kapusta czerwona 1/2 szt,
  • masło 1 łyżka do gotowania z kapustą,
  • cebula 1 szt,
  • boczek wędzony kawałek,
  • olej do boczku 1 - 2 łyżki w zależności jak tłusty jest boczek,
  • liść laurowy 2,
  • ziele angielskie 3 ziarenka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cukier do smaku,
  • ocet do smaku,
  • w razie konieczności przyprawa w płynie,

Sposób przygotowania:

Słodko - kwaśna kapusta czerwona do obiadu
Kapustę czerwoną obieramy z brzydkich wierzchnich liści, szatkujemy a następnie zalewamy wodą i gotujemy nie całkiem do miękkości. Do gotowania dodajemy liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego oraz łyżkę masła.

Po ugotowaniu odlewamy wodę.

Do ugotowanej kapusty dodajemy sól i pieprz, drobno pokrojoną surową cebulę oraz ocet i cukier do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę, podsmażony boczek wędzony.

Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

W razie potrzeby kapustę doprawiamy przyprawą w płynie.

Kapusta ma mieć smak słodko - kwaśny.
Słodko - kwaśna kapusta czerwona do obiadu
Kapustę sztkujemy wkłądamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy
Słodko - kwaśna kapusta czerwona do obiadu
Boczek wędzony kroimy w kostkę a następnie podsmażamy z dodatkiem oleju
Słodko - kwaśna kapusta czerwona do obiadu
Cebulę obieramy i kroimy w drobniejszą kostkę
Słodko - kwaśna kapusta czerwona do obiadu
Do ugotowanej odcedzonej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę sól, pieprz ocet i cukier do smaku,na sam koniec dodajemy podsmażony boczek