Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Świnka Galantynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świnka Galantynka z butelki :)

Świnka Galantynka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świnka Galantynka

 

  • 1 cwiartka kurczaka
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • sól i pieprz
  • przyprawa warzywna
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka na twardo
  • szynka i kulki pieprzu do dekoracji
  • plastikowa półlitrowa butelka

Sposób przygotowania:

Świnka Galantynka
Mięso zalewamy wodą i gotujemy, doprawiamy przyprawą warzywną. Potem je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, odlewamy szklanke rosołu i rozpuszczamy w niej żelatynę. Ugotowane na twardo jajka kroimy wedle uznania, natkę siekamy drobno. Mięso i pozostałe składniki wrzucamy do butelki, wlewamy żelatynę rozpuszczoną w rosole, ostawiamy do wystygnięcia. Wkładamy do lodówki, najlepiej na noc, by stężało. Rozcinamy butelkę, z szynki robimy uszy, ogon i ryjek, oczy z pieprzu. Wygląda lepiej niż na zdjęciu :)
Świnka Galantynka
Składniki wkąłdamy do butelki, zalewamy żelatyną rozpuszczoną w szklance rosołu.