Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Swojak makaronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaronowe dania kojarzą się z włochami. Nasz swojak włoski co najwyżej ma wygląd, natomiast smak - jak najbardziej nam bliski - bo polski... :)

Swojak makaronowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Swojak makaronowy

 

  • 1-2 łyżki masła do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżeczki sosu paprykowego
  • 2 oscypki
  • 250g makaronu pełnoziarnistego z orkiszu
  • odrobina soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50g żywieckiej kiełbasy z indyka
  • trochę rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Swojak makaronowy
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oscypki oraz kiełbasę kroimy w niewielką kostkę. Również rzeżuchę drobno siekamy. Masło topimy na gorącej patelni i przesmażamy na nim czosnek z cebulą i kiełbasą. Następnie dodajemy do tego sos paprykowy i dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Odcedzamy. Jeszcze ciepły wkładamy do tego samego garnka w którym się gotował (również będzie ciepły :)), wsypujemy pokrojonego oscypka, przygotowany z kiełbasą sos i wszystko dokładnie mieszamy (oscypek nadtopi się delikatnie). Nakładamy na talerz i posypujemy dla ozdoby rzeżuchą. Smacznego!
Swojak makaronowy
Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Wodę odrobinę solimy i dodajemy do niej łyżkę oliwy z oliwek.
Swojak makaronowy
Oczywiście zamiast sosu paprykowego można również użyć sosu pomidorowego.
Swojak makaronowy
I kto powiedział, że jak rzeżucha to tylko w wielkanoc? ;)
Swojak makaronowy
Makaron odcedzamy - ale nie płuczemy i nie czekamy aż ostygnie!