Sposób przygotowania:
Swojski dżem z antonówek
Przebrać jabłka, usunąć uszkodzone i nadgniłe owoce. Jabłka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na ręcznikach papierowych, obrać ze skórki i ze środka usunąć gniazda nasienne oraz ogonki. Przygotowane jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach, przełożyć jabłka do szerokiego rondla, zagotować na małym ogniu z dodatkiem małej ilości wody, gotować w ten sposób jabłka do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon i goździki. Nakładać gorący dżem do słoików, wytrzeć brzegi w słoikach, włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą i około 10-15 minut gotować jabłka. Po tym czasie wyjąć słoiki i poukładać je do góry dnem. Wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.