margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Sypki ryż z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dziś po raz pierwszy(nareszcie!!)udało mi się ugotować pyszny sypki ryż.Zawsze miałam z tym kłopot,no ale od czego ma się starszą siostrę:))

Sypki ryż z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sypki ryż z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Sypki ryż z jabłkami
Ryż wsypać do garnka wsypać szczyptę soli zalać wodą pomieszać,przykryć i zagotować.Gdy zacznie się gotować zmniejszyć płonień i gotować 8-10minut.Po 8 minutach sprawdzić czy jest już ugotowany.Zdjąć z ognia zalać zimną wodą,zamieszać i wylać na sitko odcedzić.Jabłka umyć obrać ze skórki wykroić gniazda nasienne.zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Włożyć do innego garnka postawić na średnim gazie podsmażyć 5minut,mieszając od czasu do czasu.Wsypać ryż do garnka z jabłkami,dodać cynamon i cukier wymieszać.Gotowe.
Sypki ryż z jabłkami
ugotować ryż na sypko około 8 minut
Sypki ryż z jabłkami
jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach