Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Zapiekany ryż z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyka. Któż z nas nie zna ryżu z jabłkami? Tu z dodatkiem suszonych plasterków jabłek.

Zapiekany ryż z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekany ryż z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż z jabłkami
Ryż wypłukać, wrzucić do wody, dodać mleko, szczyptę soli, 3 plasterki suszonego jabłka i jedne plasterek cytryny. Gotować do miękkości. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ryżu, przykryć ją warstwą jabłek, tą warstwą ryżu i tak aż do wyczerpania składników - przy czym górną, ostatnią warstwę powinien stanowić ryż. Na wierzch ułożyć 5 - 6 plasterków suszonego jabłka i pozostałe masło. Zapiekać pod przykryciem przez 30 - 40 minut w temp. 180 stopni. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Zapiekany ryż z jabłkami
Ugotowany ryż przekładam do miski, z której łatwiej go porcjować.
Zapiekany ryż z jabłkami
Jabłka dzięki dodatkowi soku z cytryny nie powinny ściemnieć.
Zapiekany ryż z jabłkami
Ostatnią warstwę ryżu przykrywam suszonymi jabłkami.