IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynką.

Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynk

 

  • 1 szklanka ryż,
  • 4 szt jabłka,
  • 1 garść rodzynki,
  • 4 szt jaja,
  • tłuszcz do formy,
  • 2 łyżki cukier
  • cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynk
Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w cząstki. Do garnka z odrobiną wody wrzucić jabłka i rodzynki oraz cynamon, zagotować i chwilę dusić na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Po lekkim ostudzeniu wymieszać dokładnie z roztrzepanymi żółtkami. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć 3/5 ryżu. Następnie wszystkie jabłka. Na jabłka położyć resztę ryżu. Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i rozłożyć na ryżu. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 30 minut. Podawać na ciepło. Smacznego!
Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynk
Do garnka z odrobiną wody wrzucić jabłka i rodzynki oraz cynamon,
Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynk
Na spód wyłożyć 3/5 ryżu. Następnie wszystkie jabłka. Na jabłka położyć resztę ryżu.
Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynk
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i rozłożyć na ryżu.
Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynk
Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 30 minut.