mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Syrniki bananowe z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serniczki z patelni albo inaczej rosyjskie syrniki to niewielkie placuszki z twarogu. Ja do wersji klasycznej dodałam banan, dzięki czemu serniki zyskały ciekawy smak.

Syrniki bananowe z masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrniki bananowe z masłem orzechowym

 

  • 300g twarogu półtłustego
  • 1 mały dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
  • olej lub masło klarowane do smażenia

 

  • do podania:
  • masło orzechowe
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Syrniki bananowe z masłem orzechowym
Banan obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry, razem z twarogiem rozgniotłam widelcem. Do twarogu dodałam jajko, wsypałam cukier, wymieszałam. Następnie dodałam przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszałam. Nabierałam kawałki ciasta wielkości moreli, formowałam kulki, obtaczając w mące, spłaszczałam i układałam na oprószonej mąką stolnicy.

Na patelni rozgrzałam olej (można też użyć masła klarowanego), wyłożyłam placki, smażyłam na małym ogniu z obu stron na złoto-brązowy kolor (u mnie to trwało po ok półtorej minuty z każdej strony).

Serniczki podałam z masłem orzechowym, polane syropem klonowym.

Smacznego
Syrniki bananowe z masłem orzechowym
Banan obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry, razem z twarogiem rozgniotłam widelcem
Syrniki bananowe z masłem orzechowym
Następnie dodałam przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszałam.
Syrniki bananowe z masłem orzechowym
z ciasta formowałam placuszki i układałam na stolnicy
Syrniki bananowe z masłem orzechowym
smażyłam na małym ogniu z obu stron na złoto-brązowy kolor