Sposób przygotowania:
Szachowa Niespodzianka
CIASTO: Składniki na ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki lub jak kto woli upiec jeden placek i przekroić. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym , dodać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wodę ( wodę możemy wcześniej dodawać, ale ostrożnie aby nam się nie chlapało). Dokładnie wymieszać , naszykować prostokątną foremkę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Wylać ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno być upieczone dzień wcześniej. Krem: Ugotować budyń na mleku z cukrem.Po wystudzeniu zmiksować . Masło z margaryną utrzeć i nadal ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń , kilka kropli aromatu waniliowego .Ciasto podzielić na dwie cienkie części wzdłuż i jedną grubszą . Można lekko nasączyć . Cienka część ciasta posmarować kremem cienką warstwą, następnie z grubszej części - pokroić na równe kawałki paski i poukładać na posmarowanym spodzie, przestrzenie między rowkami wypełnić kremem i dokładnie równo rozsmarować . Przykryć cienka warstwą ciasta, docisnąć. Przygotować wg przepisu na opakowaniu 2 galaretki i gdy stężeją polać ciasto. Gdy wystygnie kroimy na duże kwadraty.