zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Piekłam już ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Dziś przyszła kolej na jabłka. Ciasto wzbogaciłam szafranem i dodałam rodzynki.

Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami

 

  • 6 średnich jabłek
  • 6 łyżeczek rodzynek
  • 1,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 0,3 g szafranu
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szk oleju
  • 1/4 szk oranżady ( może być woda gazowana )
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne za pomocą specjalnego nożyka robiąc troszkę większy otwór. W każdy włożyć rodzynki. Do miski robota wbić jajka, dodać oba cukry i miksować kilka minut. Następnie dodać szafran, olej i oranżadę i wymieszać. Na koniec dodawać porcjami mąkę zmieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i wylać do formy ( u mnie silikonowa z ceramicznym spodem ) o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną. W ciasto wetknąć jabłka, najpierw na środek a potem dookoła. Ciasto piec około 50-55 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami
najpierw przygotowac jabłka z rodzynkami .
Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami
potem przygotować ciasto i wylać je do formy
Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami
w cieście ułożyć przygotowane jabłka z rodzynkami
Szafranowa a la szarlotka z rodzynkami
ciasto upiec i posypać cukrem pudrem a potem wyjąć z formy