Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szarlotka z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna szarlotka z dodatkiem rodzynek.

Szarlotka z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z rodzynkami

 

  • ciasto:
  • 3 żółtka
  • margaryna Kasia
  • 500g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczeniem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyzki śmietany 18%

 

  • 2kg jabłek
  • 5 łyżek cukru( zależy od tego czy są kwaśne)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie 100g rodzynek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rodzynkami
Składniki ciasta szybko zagnieść, zafoliować i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, oczyscić i pokroic w małe kowałki. Wrzuć do garnka, dodać cukier i rodzynki, smażyć parę minut mieszając, dodać cynamon i dusić ok. 5 min. Ostudzić. 2/3 ciasta rozwałkować do formy o wym. 40x25 cm. Wyłożyć jabłkowe nadzienie, a resztę ciasta rozkruszyć. Piec ok. 60 min. w 180st. C.
Szarlotka z rodzynkami
Ciasto rozwałkować w formie o wym. 25x40cm,
Szarlotka z rodzynkami
Ciasto wysypać cienką warstwą bułki tartej.
Szarlotka z rodzynkami
Pokrojone jabłka poddusić z cynamonem i cukrem.
Szarlotka z rodzynkami
Jabłka wyłożyć do na warstwę ciasta, piec ok 60min.