Sposób przygotowania:
Szarlotka z rodzynkami i cynamonem
Mąkę ,proszek do pieczenia,cynamon,sól - przesiać do miski lub na stolnicę.Masła dodać i posiekać ,następnie wetrzeć palcami .Dodać żółtka i 3 łyżki śmietany,szybkimi ruchami wymieszać widelcem lub zagnieść rękami,zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować ,wyłożyć dno i boki tortownicy.Obrać jabłka ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić na 4 części a każda na plastry w miarę cienkie.Włożyć do przygotowanej tortownicy ,posypać rodzynkami (cukrem posypać jabłka tylko wtedy gdy są kwaśne).Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 200oC.Piec 45 minut.Po 30 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową. Wyjąć ,wystudzić ,przed podaniem posypać cukrem pudrem.Szarlotkę można polać gęstym budyniem waniliowym lub podawać na talerzykach z lodami posypanymi cynamonem. Lubimy również podjadać z bitą śmietaną.
zuzi
madzina12
czekoladka145
Termar