kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 937]

Szakszuka z cukinią i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aksamitne żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli, pieczarek, cukinii i papryki - najlepsze śniadanie inspirowane kuchnią izraelską.

Szakszuka z cukinią i pieczarkami

Składniki:

Szakszuka z cukinią i pieczarkami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Szakszuka z cukinią i pieczarkami

1

Szaksuszka z cukinią i pieczarkami
Na patelni podsmażamy cebulke z czosnkiem.

Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli.

2

Szaksuszka z cukinią i pieczarkami
Kolejno dodajemy pieczarki, cukinię, kiełbasę a na końcu pomidory.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i przesmażamy chwile razem.
Pomidory nacinamy w X i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o mielonym czarnym pieprzem. W zawartości patelni robimy zagłębienia (tyle ile mamy jajek).

3

Szaksuszka z cukinią i pieczarkami
Ostatnim krokiem jest wbicie jajek i ścięcie białka.

W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy same jajka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Tagi:

cukinia