justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Szalotka z kiślem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto jest naprawdę dobre i wyraźnie czuć smak jabłek. Polecam.

Szalotka z kiślem

Składniki:

Szalotka z kiślem

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl.mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żóltka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki śmietany
  • 1 łyzka cukru

 

  • Nadzienie:
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki

 

  • Piana:
  • 3 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • kisiel

Sposób przygotowania:

Szalotka z kiślem
Ciasto: Cukier, śmietane i żółtka utrzeć. Dodać mąke, margarynę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie częsci, jedna powinna być dużo większa. Miejsza częśc zamrozić. Większą rozłożyć równomiernie na blasze. Nadzienie: Jabłka pokroić na 8 części usuwając z nich środki.Następnie poukładać na ciasto. Opruszyć cukrem pudrem i rodzynkami. Piana: Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po woli kisiel. Gdy masa będzie jednolita, rozlożyć ją równomiernie na jabłka. Całość zakryć zamrożonym ciastem,można je zetrzec na tarce lub najnormalniej po rozkładac. Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem poudrem. Smacznego