Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Szampańska wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne noworoczne ciasto na bąbelkach- wuzetka z przepisu mojej babciu wzbogacona przeze mnie dodatkiem szampana

Szampańska wuzetka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szampańska wuzetka

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklanka szampana
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Szampańska wuzetka

Ciasto

W garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem i kakao. Wystudzić i dodawać po jednym jajku, ucierając mikserem. Następnie powoli wlać szampana. Cały czas miksując.

Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć mikserem na jednolitą masę i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp. 180 stopni przez 50 min. Wystudzić.

Masa

Zimną śmietankę 30% ubić na sztywną masę mikserem razem z cukrem z wanilią i cukrem pudrem.

Gotowe ciasto

Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć drugim blatem.

Resztę masy rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Można udekorować startą czekoladą. Włożyć do lodówki.

Szampańska wuzetka
Kawałek szampańskiej wuzetki gotowy do podania

Tagi:

ciasto tort masa