SUPERPRZEPIS

Wuzetka według Ewy

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Wuzetka według Ewy Więcej zdjęć (6)

Moja pierwsza Wuzetka. Do masy wykorzystałam śmietanę cukierniczą ale jak nie macie takiej użyjcie po prostu kremówki.

Składniki:

Wuzetka według Ewy

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek ( M )
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka ( z lekkim czubkiem ) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ( czubate ) domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru

 

  • Masa :
  • śmietany cukierniczej ( jeśli użyjecie kremówki to potrzeba będzie 1 l plus cukier do smaku i ewentualnie
  • 250 g serka mascarpone

 

  • Polewa :
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
  • 3 łyżki ( czubate ) kakao
  • 1/3 szk cukru

 

  • Dodatkowo :
  • 350 ml domowego dżemu z czarnej porzeczki
  • poncz lub inny płyn do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Wuzetka według Ewy
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić. Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry. Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą. Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa blaty. ( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).

Masa:

Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić. ( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka ) Polewa : W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę. Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.

Przełożenie:

Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ). Nasączyć placek i posmarować cały dżemem. Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim i nasączonym plackiem. Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie zrobić dekoracyjne wzory.

Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.
Wuzetka według Ewy
pierwszy biszkopt ułożyć w formie i nasączyć
Wuzetka według Ewy
posmarowac biszkopt domowym dżemem porzeczkowym
Wuzetka według Ewy
potem wyłożyć część śmietany na dżemie i wyrównać
Wuzetka według Ewy
zakryć śmietanę drugim nasączonym plackiem
Wuzetka według Ewy
polac wierzch polewą a na koniec wykończyć śmietaną