Sposób przygotowania:
Wuzetka według Ewy
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić. Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry. Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą. Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa blaty. ( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).
Masa:
Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić. ( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka ) Polewa : W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę. Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.
Przełożenie:
Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ). Nasączyć placek i posmarować cały dżemem. Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim i nasączonym plackiem. Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie zrobić dekoracyjne wzory.
Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.
Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić. Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry. Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą. Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa blaty. ( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).
Masa:
Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić. ( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka ) Polewa : W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę. Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.
Przełożenie:
Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ). Nasączyć placek i posmarować cały dżemem. Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim i nasączonym plackiem. Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie zrobić dekoracyjne wzory.
Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.