SUPERPRZEPIS

Szampańskie zabajone

  • 4
  • pigwa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Szampańskie zabajone

Deser wprawia w szampańskie nastrój!

Składniki:

Szampańskie zabajone

 

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 szklanki szampana
  • 1/2 kg zielonych winogron
  • galaretka diamentowa o smaku wieloowocowym (łatwiejsza i szybsza wersja)

 

  • galaretka szampańska:
  • 250 ml szampana
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki ciepłej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Szampańskie zabajone
Winogrona przeciąć wzdłuż i wypestkować. Do każdej salaterki włożyć około 7-10 połówek winogrona. Do niewielki garnek napełnić do połowy wodą, zagotować. Jak woda będzie parowała położyć na garnek metalową miskę. Miska nie może być zanurzona w wodzie. Do miski wlać żółtka, dodać miód i energicznie ubijać trzepaczką. Następnie dolewać po trochu szampana i dalej ubijać. Piana powinna być gęsta, puszysta i kremowa. Gotową masę nałożyć do salaterek i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Jak ostygnie i lekko zgęstnieje to nałożyć na krem zabajone. Deser schłodzić. Galaretka szampańska: Żelatynę i cukier rozpuszczamy w wodzie. Szampana podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy do niego wodę z rozpuszczoną żelatyną i cukrem. Wszystko mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.